Dania z kurczakiem są popularne na całym świecie – zarówno na zachodzie, jak i na wschodzie. W Polsce uwielbiamy kurczaka z rożna, a także kotlety przyrządzane w panierce z fileta. We Włoszech bardzo popularna jest wersja z sosem marinara oraz mozzarellą i suszonymi pomidorami. Jeśli jednak chcesz odkryć zupełnie nowy wymiar tego delikatnego mięsa – skuś się na wersję indyjską. Egzotyczne przyprawy pozwolą Ci wyruszyć w niezapomnianą przygodę!
Mięso z kurczaka, samo w sobie, ma dość łagodny i… neutralny smak. Czy to wada? Bynajmniej! Ta właściwość sprawia, że sposób, w jaki smakuje danie z drobiem zależy od dobranych przypraw. To dlatego kurczak tak dobrze komponuje się i z rozmarynem czy tymiankiem, i z bazylią oraz papryką, i… ze znacznie ostrzejszymi dodatkami. W wersji indyjskiej nabiera znacznie większej wyrazistości.
Kurczak po indyjsku: mieszanka curry czy samodzielnie skomponowany mix przypraw?
Najprostszym sposobem na przygotowanie mięsa z kurczaka na sposób indyjski jest zamarynowanie go w curry. Ta mieszanka przypraw na dobra zadomowiła się również w Polsce i chętnie sięgamy po nią np. wówczas, gdy chcemy dodać wyrazistego smaku ryżowi. Do kurczaka również będzie pasowała jak ulał. Po prostu posyp nią obficie mięso, dodaj szczyptę soli, oliwę i… usmaż. Tak przygotowany kurczak będzie stanowił doskonałą bazę dla dań w stylu curry, a także idealny dodatek do bardziej orientalnej sałatki.
Wolisz samodzielne eksperymenty? W takim razie możesz stworzyć własną kompozycję przypraw, które połączysz z mięsem z kurczaka. Najbardziej typowe indyjskie dodatki to:
- kolendra – zarówno natka (przypominająca smakiem natkę pietruszki), jak i ziarna – te drugie są niezwykle intensywne, więc nie przesadzaj z ilością,
- kumin, czyli kmin rzymski – o charakterystycznym, korzennym posmaku na granicy słodkiego i gorzkiego smaku,
- szafran – przede wszystkim nada kurczakowi wyrazistą, żółto-pomarańczową barwę; taki efekt osiągniesz również, dodając do mieszanki kurkumę,
- imbir – idealnie komponuje się z mięsem z kurczaka, dodając mięsu ostrego i „głębokiego” smaku – doskonały zwłaszcza w zestawieniu z mlekiem kokosowym,
- chilli lub pieprz cayenne – jeżeli chcesz wydobyć z mięsa kurczaka ostry i wyrazisty smak – bez tych przypraw się nie obejdzie; pamiętaj – kuchnia indyjska jest bardzo ostra, więc jeśli chcesz wydobyć z mięsa naprawdę orientalny aromat – nie żałuj pikantnych dodatków!
Eksperymentuj również, zamawiając jedzenie
Nie czujesz się na siłach, aby samodzielnie eksperymentować z egzotycznymi przyprawami i kurczakiem? Zawsze możesz zamówić indyjskie jedzenie z dowozem. Kraków czy Warszawa – lokali, które oferują potrawy przygotowane według oryginalnych receptur bynajmniej nie brakuje. Szczególnie warte uwagi są dania takie jak:
- chicken biryani – ze smażonym ryżem, bardzo pikantne,
- butter chicken – z kremowym sosem pomidorowym, w bardziej łagodnej wersji,
- tikka masala – aby przygotować tę potrawę, kurczaka marynuje się m.in. w jogurcie naturalnym ze świeżej kolendry, a w składzie znajdziesz również pomidory, kolendrę w ziarnach czy kurkumę.
To oczywiście nie koniec możliwości. Odważ się zatem eksperymentować i przekonaj się, że kurczak może smakować naprawdę ekscytująco! Wystarczy, że postawisz na sprawdzone jedzenie w dostawie – w Krakowie czy w Gdańsku dobre lokale z indyjskimi potrawami czekają na wyciągnięcie ręki!