Ubrania robocze do kuchni muszą spełniać kilka podstawowych standardów, zarówno ze względu na funkcjonalność, estetykę, jak i ochronę przed wodą. Nie powinieneś pod żadnym względem bagatelizować tego elementu, bowiem wpłynie on zarówno na komfort pracy kucharza, jak i zapewni mu bezpieczeństwo w trakcie pracy.
Ubrania robocze do kuchni – jakie normy?
Ubrania robocze do kuchni powinny spełniać normę PN-EN ISO 13688, tj. normę dla ogólnej ochrony ubrań roboczych. Zapewnia ona najbardziej podstawową ochronę przed takimi niebezpieczeństwami, jak np. odpryski tłuszczu i wrząca woda, chroni też przed wysokimi temperaturami. Tego typu odzież powinna charakteryzować się dużą wytrzymałością, aby materiał nie uległ szybkiemu zniszczeniu.
Co więcej, ubrania gastronomiczne są szczególnie narażone na zabrudzenia, dlatego powinny być możliwie łatwe w praniu. W celu osiągnięcia wysokiej wytrzymałości, użyteczności i łatwej spieralności, do szycia takich ubrań często stosuje się mieszankę naturalnych i sztucznych materiałów (bawełna z poliestrem).
Fartuch – kolejne, podstawowe wyposażenie kucharza
Fartuch kucharski to jeden z podstawowych elementów, z których powinny składać się ubrania robocze do kuchni. Przede wszystkim tego rodzaju fartuch powinien spełniać normę EN 343, gwarantującą mu wodoodporność. Ma to znaczenie nie tylko ze względu na komfort pracy, ale także ze względu na bezpieczeństwo – np. w przypadku kontaktu z wrzącą wodą lub gorącym olejem.
Cechą fartucha może być też np. wysoka odporność na bardzo niskie temperatury. W przypadku, gdy zakład dysponuje chłodnią, zwykła odzież może bardzo negatywnie na nią reagować. Podczas wyboru zwróć również uwagę na ten element.
Czapka kucharska – nigdy o niej nie zapominaj!
Pamiętaj, aby każdego kucharza wyposażyć w czapkę kucharską. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o bezpieczeństwo czy estetykę, ale przede wszystkim o kwestie związane z higieną pracy. Bardzo częstym problemem w pracy kucharza są wpadające do potraw włosy, co drastycznie obniża prestiż restauracji.
Czapka powinna być więc kolejnym elementem odzieży gastronomicznej. Aby potrawy były w pełni zabezpieczone, a goście nie skarżyli się na przykre niespodzianki, powinien dysponować nią każdy kucharz w Twojej restauracji.
Odpowiednie obuwie – ważniejsze niż myślisz!
Nie zapominaj też, jak ważne jest odpowiednie obuwie w pracy na kuchni. Powinno być wygodne, miękkie oraz cechować się antypoślizgowymi podeszwami. Kuchnia jest miejscem, w którym podłoga dość łatwo może zostać czymś zalana, buty muszą więc minimalizować ryzyko poślizgnięcia.
Jednocześnie zwróć uwagę, by spełniały one swoje podstawowe funkcje ochronne, nie przepuszczając np. wrzącej wody. Odpowiednie obuwie jest więc równie ważnym elementem wyposażenia kucharza, co każda inna część jego ubioru.
Niech ubranie będzie ładne!
Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że ubrania robocze do kuchni to coś więcej, niż tylko odzież ochronna. To także pewien wypracowany fason, a nawet swojego rodzaju kucharski mundur – postaw więc na jak najbardziej elegancką i ładną odzież.
Ubrania te dostępne są w różnych kolorach i fasonach. Możesz np. kupić bluzę gastronomiczną jednorzędową, dwurzędową, czy nawet dwurzędową asymetryczną. Jeśli prowadzisz restaurację, ciekawy wybór odzieży pracowniczej z pewnością podkreśli profesjonalizm Twojego lokalu i zachęci gości do częstszych wizyt.
Kucharz też wymaga odpowiedniej odzieży!
Miej więc świadomość, że ubrania robocze do kuchni stanowią bardzo ważny element wyposażenia każdego kucharza. Odzież gastronomiczna chroni użytkownika przed podstawowymi niebezpieczeństwami oraz zapewni mu większe poczucie komfortu i swobody. Ostatecznie, jest to również wizytówka Twojej restauracji, dlatego powinieneś zadbać też o wybór pięknego i eleganckiego ubioru.