Wyposażenie kuchni w restauracji

Każdy lokal gastronomiczny – restauracja, stołówka, bar czy kawiarnia – wymaga poważnych inwestycji, m.in. w dobrze zaplanowane wyposażenie. Poza absolutną podstawą na rynku są różne sprzęty, które będą przydatne i funkcjonalne – poniżej wybrane z nich.

Lampa owadobójcza – opcja na insekty

W sezonie wiosennym i letnim wiele lokali ma ogródki, w których można miło spędzić czas – pod warunkiem, że nie ma tam męczących owadów. Jednym ze sposobów, aby im zapobiec jest bezpieczna dla człowieka lampa owadobójcza. Do wyboru jest wiele modeli i można dobrać konkretny do potrzeb. Jak ona działa? Zwabia owady za pomocą światła UV – niechciane insekty umierają rażone prądem. Lampa owadobójcza to podstawa, jeśli zamierzasz oferować również stoliki w ogrodzie czy na tarasie.

Lampy grzewcze – ciepło i przytulnie

Popularne są także lampy grzewcze, gdyż zapewniają gościom komfort poprzez emisję fal ciepła. W chłodne dni i wieczory będą niezbędne, pozwalają wydłużyć sezon. Większość gości zdecydowanie bardziej je doceni niż m.in. koce. Dzięki wysokiej jakości i wydajnym zewnętrznym promiennikom ciepła można korzystać z ogródka czy tarasu poza sezonem. Nie trzeba też rozgrzewać ich wcześniej – działają od razu, mimo niesprzyjającej pogody.

Miksery gastronomiczne – wiele możliwości

Praktyczny blender, wielofunkcyjny robot kuchenny lub mikser gastronomiczny to podstawowe urządzenia w każdej kuchni, a jednak czasami zapominamy o ich funkcjonalności. Będą praktyczne i przydatne w niemal wszystkich lokalach – jak kawiarnie, bary, restauracje czy bistra albo stołówki. Służą m.in. do ubijania, mieszania wyrabiania ciasta, szatkowania, siekania, mielenia, wyciskania itd., znacznie ułatwiając pracę personelowi kuchennemu.

Sprawiają też, że można szybciej przygotowywać potrawy i realizować zamówienia. Zwykle opcjonalnie dostępne są różne nakładki, które dodatkowo poszerzają ich możliwości. Mikser gastronomiczny czy robot kuchenny to ważny i pomocny element wyposażenia profesjonalnego lokalu. Nakładki należy dopasować do potrzeb, ich zestaw zawsze można też poszerzyć.

Wkłady chłodzące – dla orzeźwienia

Warto pamiętać również o akcesoriach drobnych – jak na przykład wkłady chłodzące z pokrywą aluminiową oraz tace. W zależności od modelu zapewniają chłodzenie przez kilka godzin, np. 3 czy 6. Są wykorzystywane bufetach i na świeżym powietrzu, restauracyjnych tarasach czy ogródkach. Do wyboru jest wiele modeli, odpowiednich do różnych pojemników – szeroki asortyment pozwala je dopasować zgodnie z potrzebami danego lokalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here