Jakie są zasady transportu warzyw i owoców

Transport owoców i warzyw wymaga zachowania szczególnych norm. Wynika to z ich naturalnie niskiej podatności transportowej. Zarówno warzywa, jak i owoce, pozostaje wrażliwe na kilka podstawowych czynników: temperaturę, wilgoć, czas transportu, tlen. Liczą się także uszkodzenia w czasie przewozu. Aby zachować najwyższą jakość produktu, powinieneś wykorzystać specjalne skrzynki na owoce. Na rynku jest ich jednak dużo, musisz więc ustalić, które będą najlepsze dla przewożonych przez ciebie towarów.

Temperatura

Owoce i warzywa muszą być nie tylko przewożone we właściwej temperaturze, ale także później utrzymywane w odpowiednich warunkach. Najważniejsze natomiast okazuje się być szybkie umieszczenie ich w niej tuż po zbiorze. Musisz bowiem zdawać sobie sprawę, że produkty naturalne jak owoce i warzywa kilkanaście razy szybciej oddychają w 20 stopniach Celsjusza niż w temperaturze bliskiej 0 stopni. Pamiętaj także, by nie narażać ich na ciągłe zmiany wysokości temperatury. W przeciwnym razie dojdzie do istotnych zmian we właściwościach fizycznych i biochemicznych twoich produktów.

Łuszczki z warzywami najlepiej jest transportować w warunkach chłodniczych. Zrozumienie tego to jednak wciąż mało, bo każdy gatunek ma swoje wymagania co do optymalnych warunków. Dlatego tak istotne jest, by skrzynki na warzywa i owoce były odpowiednio wybrane, a same produkty żywnościowe posegregowane typami. Sam pojazd natomiast powinien dawać kierowcy możliwość ciągłej kontroli nad temperaturą panująca na pace. Na szczęście w XXI wieku dysponujemy już środkami transportu, które sytuację analizują i raportują w czasie rzeczywistym. Wszystko po to, by łuszczki pewne twojego towaru dotarły na miejsce w zadowalającym stanie.

Wilgotność

Jeśli planujesz przewóz produktów świeżych, weź pod uwagę również poziom wilgoci względnej powietrza. Pamiętaj, że tu również optymalne warunki dla każdego gatunku warzyw i owoców są różne, jednak można określić go ogólnie na poziomie 99-95%. Zwróć jednak uwagę, że warzywa zielone lubią wilgotność sięgającą 100%! Natomiast warzywa trwałe najlepiej jest przewozić w warunkach, gdzie wilgotność nie przekracza 70%. Skrzynki drewniane z cebulą, dynią i czosnkiem wysyłaj osobnym transportem, a uda ci się przedłużyć ich żywotność. Jeśli nie zadbasz o spełnienie tych norm, twoje warzywa i/lub owoce zwiędną lub zaczną kiełkować nim dojadą do celu. Pamiętaj, że wilgoć jest także jedną z częstszych przyczyn pojawiania się na nich pleśni.

Etylen i dostęp do światła

Procesy oddychania warzyw i owoców reguluje między innymi etylen. Ma ogromny wpływ na dojrzewanie i starzenie się produktów świeżych. W bezpośrednim starciu prowadzi do ich mięknięcia. To właśnie etylen odpowiada za mniejszą ilość chlorofilu, opadanie liści czy kiełkowanie nasion. Musisz wiedzieć, że każda roślina produkuje go w odpowiedniej dla siebie ilości i wszystkie reagują na jego obecność we właściwy sobie sposób. Dzięki tej wiedzy będziesz mógł właściwie posegregować skrzynki na warzywa – tak, by te wrażliwe na gaz zostały odseparowane od tych, które reagują na niego słabo lub niemal niezauważenie.

Łuszczki z owocami i warzywami powinny być także odpowiednio zabezpieczone przed światłem słonecznym. Znacząco przyspiesza ono proces dojrzewania, więc w przypadku niektórych owoców może doprowadzić do ich całkowitego zestarzenia się.

Czas transportu i unikanie uszkodzeń

Czas transportuWażną kwestią, którą musisz mieć na uwadze przygotowując transport owoców i warzyw, jest czas transportu. Jeśli jest stosunkowo długi, w szczególny sposób zadbaj o właściwą temperaturę i poziom wilgoci względnej. Produkty świeże dostarczane przez ciebie mają być przecież najwyższej jakości.

Pamiętaj, by łuszczki odpowiednio zabezpieczyć bez uszkodzeniami mechanicznymi w drodze. Zdecydowanie wybieraj skrzynki drewniane i podobne im opakowania jednorazowe. To znacząco podniesie ogólne warunki ich przewozu.

Nietrudno zauważyć, że transport warzyw i owoców nie jest wcale łatwy. Począwszy od tego, że musisz wybrać odpowiednie łuszczki i umiejętnie posegregować produkty, skończywszy na zapewnieniu im odpowiednich warunkach przez całą drogę. Podsumowując – musisz dbać o odpowiednią temperaturę, wilgotność i ograniczoną ilość światła dziennego. Ważne jest także to, by skrzynki drewniane na owoce lub warzywa chroniły je przed zniszczeniem w czasie drogi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here